Zucchini Breadsticks with Seeds │ Гризини от тиквички със семена

Zucchini season is here and we are literally full to the brim with zucchinis. My parents have a small vegetable garden, which occupies their time during the weekends and which is an endless source of naturally grown seasonal produce for family and friends. And this season, let me tell you, turned out to be quite fruitful for this type of produce.

In short, we ate numerous times zucchini cold soup, crunchy Greek-style zucchini, zucchini croquettes and all the popular zucchini dishes there are. In search of some variety, I came across Vili’s blog and, in particular, this simple and deliciously looking recipe for zucchini breadsticks with almond flour and seeds (the recipe is here!).

20180724-IMG_1003

Of course, I had to try it! I did stray a bit from the original recipe as not all ingredients were at hand in my kitchen at that moment. The zucchini breadsticks turned out a little bit juicier than I would normally expect, however the taste was irresistible. They are perfect for a light snack at any time of the day. Here is what I created.

Ingredients:

1 small zucchini

3 eggs

6 tbsp wholegrain wheat flour

1 tbsp of mixed flax (ground), poppy and sesame seeds

2 tbsp coconut oil

Pink Himalayan salt

Thyme

Sesame and poppy seeds for topping

Instructions:

  1. Shred the zucchini and leave in strainer to drain the excess juice.
  2. Preheat the oven to 180 C. Mine is a fan oven!
  3. In a bowl combine the eggs, flour, seeds, coconut oil and spices. To the mixture add in the shredded zucchini (about two handfuls). Stir well.
  4. Lay a baking tray with baking paper, oil lightly the baking paper with some coconut oil and pour the mixture in. Flatten with a spatula to about 1 cm in height.
  5. Bake for 20-25 minutes, depending on the kind of crust you’d like the breadsticks with.

20180724-IMG_1007

Сезонът на тиквичките е и вкъщи буквално е пълно с тях. Родителите ми имат малка зеленчукова градина, с която се занимават през уикендите, и от където снабдяват роднини и приятели с натурално отгледана продукция според сезона. А този сезон (слънчево-валежен) се оказа доста благодатен за въпросните тиквички…

Накратко, наядохме се на таратор с тиквички, хрупкави тиквички по гръцки, кюфтета от тиквички и каквото се сетите в този ред на мисли. В търсене на разнообразие, попаднах на блога на Вили и на една семпла и вкусна рецепта за гризини от тиквички с бадемово брашно и семена (оригиналната рецепта тук!).

20180724-IMG_1005

Разбира се, ще се пробва! Направих няколко стъпки в страни от рецептата, тъй като не всички продукти ми бяха под ръка. Получиха се леко по-сочни от представата ми за гризини, но неустоими на вкус. Чудесни за леко похапване през деня. Ето какво сътворих.

Съставки:

1 малка тиквичка

3 яйца

6 супени лъжици пълнозърнесто пшенично брашно

1 с.л. микс от ленено (смляно), маково и сусамено семе

2 с.л. кокосово масло

Хималайска сол

Суха мащерка

Сусамово и маково семе за поръсване

Насоки за приготвяне:

  1. Настържете тиквичката и оставете в гевгир, за да се отцеди сокът й.
  2. Загрейте фурната на 180 C. Моята е с вентилатор!
  3. В купа смесете яйцата, брашното, семената, кокосовото масло и подправките. Към сместа добавете настърганата тиквичка (около две шепи). Разбъркайте хубаво.
  4. В плитка тава сложете хартия за печене, намазнете с малко кокосово масло и разтелете смества на слой с дебелина около 1 см.
  5. Печете 20-25 минути в зависимост от загара, който желаете да получат гризините.

20180724-IMG_1010

20180724-IMG_1004

20180724-IMG_1006

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s